Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Читайте склад! Конспект зустрічі клубу «21 день»

Поділіться цією сторінкою:

14 квітня в читальній залі Молодіжної бібліотеки пройшла чергова зустріч книжкового клубу «21 день», присвячена здоровому харчуванню.

Вчителька біології та популяризаторка науки Ксенія Діская розповіла аудиторії про процес травлення з наукової точки зору та порекомендувала читати книгу Олени Мотової «Мій найкращий друг шлунок». Між іншим, цю книгу організатори розіграли серед учасників клубу.

Що варто запамятати з виступу Ксенії:

Ми складаємось із клітин, котрі потребують оновлення. Для цього клітинам потрібні будівельні матеріали та джерело енергії – їжа.

Три кити травлення – розщеплення, всмоктування, виведення.

Частина їжі, що ми їмо, не може бути розщеплена у нашій травній системі.

Все, що ми з‘їли, в кінцевому підсумку потрапляє в кров.

В минулому у людини ніколи не було надлишків їжі, тому сьогодні ми маємо проблеми, пов‘язані з переїданням, адже у нас відсутні еволюційні механізми пристосування до харчового різноманіття.

За пошук їжі та її споживання мозок «нагороджує» нас дофамінами. А відчуття голоду змушує думати тільки про їжу. Це «батіг та пряник» нашого мозку, які він використовує для підтримки гомеостазу.

Найкращий спосіб схуднути – закохатись, тоді мозок буде «нагороджувати» нас дофамінами не за їжу, а за комунікацію.

Раніше ніколи не було стільки дешевого цукру та дешевих рослинних жирів. Економічний світ прагне до того, щоб ми більше споживали.

Другий спікер – дієтолог Олександра Жицька, - не просто детально розповіла про головні ідеї книги Майкла Моса «Цукор, сіль, жир. Як харчові гіганти підсадили нас на голку», а й показала, які шкідливі продукти ми купуємо в супермаркетах, тому що не читаємо склад.

Ось декілька важливих цитат із її виступу:

Всю необхідну інформацію про харчування потрібно читати в підручниках з біології, анатомії та біохімії, а не в популярних бестселерах-дослідженнях, адже вони постійно змінюють один одного та швидко втрачають актуальність.

Змушувати себе їсти певний продукт або, навпаки, силувати себе відмовлятись від чогось, - це шкідливі крайнощі.

Правильне харчування – це свідоме харчування.

70% продуктів із місцевого супермаркету не рекомендовано для здорового харчування. У нас немає звички читати склад продукту.

Ті, хто намагаються дотримуватись здорового способу життя, знаходяться в групі ризику, адже всі «фітнес»-продукти часом в рази шкідливіші, ніж звичайні. Наприклад, багато хто вважає, що вівсянка – це корисний сніданок, але якщо зранку ви їсте вівсяні пластівці, то вже через годину відчуваєте голод, так як з самого ранку ви з‘їли «порожні калорії».

Харчова промисловість – це 10 компаній-гігантів, решта – тимчасове явище. Сьогодні споживання їжі перестало бути просто споживанням їжі. Натомість ми їмо в якості дозвілля чи навіть емоційного розвантаження.

Діти не народжуються з потребою в солодощах, це дорослі використовують солодощі для формування системи заохочення.

Залежність від цукру – це залежність на емоційному рівні.

Пам‘ятайте, що в супермаркетах маркетологи намагаються продати нам стиль життя.

Не варто купувати продукт, якщо цукор у ньому є в першій трійці інгредієнтів.

Конспекти попередніх зустрічей:

Зелений коктейль із генно-модифікованих овочів, або міфи про ГМО та правда про веганство. Конспект зустрічі «21 день»

Генетичний код кар‘єри і безсмертні клітини. Конспект зустрічі «21 день»

 Детальніше про книжковий клуб «21 день»

Наука стверджує, що 21 день – необхідна кількість часу, щоб сформувати звичку. ​Ми віримо, що ти сам твориш своє життя. Спільно з молодіжним порталом «Мегаполіс» ми запускаємо зустрічі про книжки, які змінюють життя. Запрошені спікери коротко розповідають про дві книжки за зустріч. Зустрічаємося через 21 день, щоб перевірити, чи у нашому житті щось змінилося через прочитане. А разом із тим обговорюватимемо нові книжки.

Слідкуйте за анонсами наступних зустрічей на нашій сторінці у Фейсбук.

Фото: портал Мегаполіс

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ