Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

"Степовий пірат" Станіслава Лубєнського у дискусійному клубі МСМБ «Книжкові бесіди»

Поділіться цією сторінкою:

Після літніх канікул шанувальники польської літератури зібралися у дискусійному клубі "Книжкові бесіди" для обговорення роману-есе "Степовий пірат" польського   літератора, культуролога й україніста Станіслава Лубєнського.

Його книжка присвячена доволі неоднозначній темі, яка вже більше століття залишається актуальною й дискусійною водночас. С.Лубєнський - автор  книжки про  українського анархіста Нестора Махна.

Ким був Нестор Махно: ідейним анархістом чи розбійником із курної степової дороги? Великим політичний діячем чи самозванцем? Яких поглядів дотримувався Махно і чи відповідають сучасні уявлення про нього тогочасним?

На ці та інші запитання шукали відповідь учасники дискусії.

 

Учасники обговорення відмітили, що Нестор Махно у свідомості українців – дуже проблемна особистість, його анархізм дуже своєрідний.

 Він не був ні великим теоретиком, ні свідомим політиком, а просто військовим.

Всі погодилися з думкою що «Махно для незалежної України – постать незручна. Він точно не є матеріалом, з якого можна зробити національного героя. Він не був мучеником за національну справу, але й не підпорядковувався владі більшовиків».

Завдяки книзі багато людей відкрили цікавий фраґмент історії.

«Степового пірата» можна умовно поділити на дві частини: в одній автор описує історію Нестора Махна, а в іншій – власні роздуми та спостереження.

Учасники обговорення зазначили, що «Степовий пірат» читається легко і приємно. Та це заслуга не лише Лубєнського, а й перекладача Оксани Пендерецької, яка зробила все можливе, щоб донести до українського читача думку автора.
Редактор книжки – Олександр Бойченко, автор передмови – Сергій Жадан.
Саме вони вперше розповіли польському колезі про Нестора Махна і надихнули написати про нього книгу.

Станіслав Лубєнський задля написання книжки поїхав на батьківщину Махна, до Гуляйполя, де відвідав місця, пов’язані з життям українського анархіста, а також поспілкувався з тамтешніми жителями. Результатом цієї подорожі та тривалих досліджень став його «Степовий пірат».

Самому активному учаснику дискусії Марині було вручено невеличкий приз.

Всі учасники дискусії мали можливість висловити свою думку щодо книги та чекають на нові зустрічі у дискусійному клубі "Книжкові бесіди".

Приходьте, читайте, дискутуйте!

НА ВАС ЧЕКАЄ СПІЛКУВАННЯ З ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ У ДРУЖНІЙ АТМОСФЕРІ!

ВІДКРИЄМО ПОЛЬСЬКУ ЛІТЕРАТУРУ РАЗОМ!

Нагадуємо про дискусійний клуб «Книжкові бесіди»

Приєднуйтесь до нашої групи Вконтакті Київська молодіжна бібліотека – МСМБ, щоб дізнаватися про наступні зустрічі у дискусійному клубі "Книжкові бесіди".

Обговорення у клубі «Книжкові бесіди» книг польських авторів «Бігуни», «Прийде Мордор і нас з’їсть…», «Мишка», «Сатурн», «Вбивця з міста абрикосів», «Зерно правди».

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ