Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

В очікуванні на Мордор. Земовіт Щерек провокує

Поділіться цією сторінкою:

Учасники клубу «Книжкові бесіди» на черговій зустрічі дискутували про книжку Зємовіта Щерека «Прийде Мордор і нас з’їсть, або Таємна історія слов’ян» (переклад Андрія Бондаря), за яку автор отримав нагороду "Пашпорт Політики" (Paszport Polityki ) 2013 року

Провокаційна та суперечлива книга польського письменника виявила неабиякий інтерес до історії взаємовідносин українського та польського народів.
Прадавня історія цих народів не лишає байдужим сучасного читача.

Книга оживила особисті спогади про подорожі Україною та Польщею і спільне коріння наших предків, адже і тоді все було неоднозначно.

Учасники бесіди намагалися зрозуміти мету автора: це провокація звичайних українців до пияцтва, розпусти, або це просто «стьоб» від сусідів. Все це викликало бурю емоцій і неоднозначних оцінок.

Книга Щерека написана у жанрі ґонзо-репортажуЦе розповідь, репортаж, профільтрований через сприйняття автора.

Письменник, мандруючи різними містами і селищами від Західної України і до Криму, критично оцінює дійсність, бачить українців під своїм кутом.

Його подорожі проходять з випадковими подорожніми у жахливих маршрутках, потягах, автобусах, які везуть поляка назустріч новим пригодам. В автора багато зауважень до побаченого в Україні.

Щерек розуміє для чого він постійно приїздить в Україну. Для нього це країна, де він не відчуває комплексу меншовартості, де він може сказати собі, що у Польщі краще. В Україні він самостверджується.

Проте, якщо книгу прочитає читач, котрий ніколи не був в Україні, він буде сприймати її як країну алкоголіків, наркоманів, проституток... Позитивних героїв у Щерека не знайшлось.

Автор не описував Україну такою, якою вона є об'єктивно. Його книжка про Україну, якою її бачать поляки. Це книжка про польський стереотип України.

Незважаючи на те,що нам вкрай неприємно сприймати бачення автора, у книжці багато правди: страшної і неприємної.

Але українці повинні знати, що про нас думають люди іншої ментальності, культури, географії.

Ми не маємо звикати до стану речей, який нас оточує. Ми повинні якомога швидше змінюватись.

Нагадуємо про дискусійний клуб «Книжкові бесіди»

 

Приходьте, читайте, дискутуйте!
ВІДКРИЄМО ПОЛЬСЬКУ ЛІТЕРАТУРУ РАЗОМ!

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ