Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

Амет-Хан Султан – «Повітряний лев» кримських татар

Поділіться цією сторінкою:

«Іншого такого льотчика у нас в країні не було. Що стосується льотної культури і тактики ведення повітряного бою, ні Покришкін, за всієї поваги до нього, ні хтось інший із ним не зрівняється…»

О. Є. Голованов, командувач авіації
дальньої дії СРСР (1946-1948)

9 травня Україна відзначала День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Сьогодні ми більше знаємо про перебіг бойових дій та реальні втрати на Східному фронті, а також для нас відкрилась трагічна сторінка з історії цього періоду – депортація кримських татар, що розпочалась 18 травня 1944 року. Щороку у цей день ми вшановуємо пам’ять жертв цієї злочинної кампанії. Звинувативши цілий народ у співпраці з окупантами і масовому дезертирстві з лав Червоної армії, Сталін видав розпорядження про виселення кримських татар до Узбекистану. Однак справжньою причиною депортації кримських татар, а також закавказьких народів, стала зачистка тилів перед майбутньою війною з Туреччиною до якої Радянський Союз ретельно готувався, так як контроль над Босфором і Дарданеллами був ключовою проблемою радянської морської безпеки. Маловідомим є той факт, що у серпні 1941 радянські війська окупували  північний Іран, а навесні 1942 р. було проведено штабну гру-моделювання наступу на турецьку територію, а згодом створено Закавказький фронт, і лише прорив Вермахту під Сталінградом завадив радянським військам атакувати володіння Туреччини.

Тільки протягом 18-20 травня 1944 року з Криму  до Узбекистану було примусово виселено понад 180 тисяч чоловік, а до кінця наступного місяця кількість депортованих склала вже 200 тисяч осіб. Протягом 1944-1945 рр. від голоду і хвороб загинуло більше 30 тисяч кримських татар. Поруч з масовими репресіями і Голодомором депортація  кримських татар є одним з найжахливіших злочинів радянської влади.

 Бібліотекарі МСМБ, зустрівшись з учням спеціалізованої школи №165 та спеціалізованої школи №92 імені І.Франка, розповіли про людину, чия доля була нерозривно пов’язана з цими двома пам’ятними датами – легендарного кримськотатарського льотчика Амет-Хана Султана.

Амет-Хан народився 25 жовтня 1920 року в маленькому мальовничому містечку Алупка, що розташоване на південному березі Кримського півострова. Його батько був дагестанцем, мати – кримською татаркою. У Амет-Хана були сестра Фатіме і брат Імран.

З дитинства Амет-Хан мріяв підкорити небо. У 1940 році він закінчив Качинську військову авіаційну школу. Під час війни Амет-Хан здійснив 603 бойові вильоти, особисто збив 30 ворожих літаків. Отримав 15 бойових нагород, серед яких дві Золоті Зірки Героя Радянського Союзу. Товариші по службі називали його «Повітряним левом», а супротивники – «чорним дияволом».

Після війни працював льотчиком-випробувачем. Вже за кілька років він став одним з найкращих льотчиків Льотно-дослідницького інституту.

Під час роботи над космічною програмою він випробовував спускний апарат, призначений для повернення перших космонавтів на землю. Космонавти відпрацьовували навички дій в умовах невагомості на спеціально обладнаному літаку Ту-16, який пілотував Амет-Хан. Він також брав участь у підготовці до космічних польотів перших льотчиків-космонавтів. Амет-Хан Султан єдиний радянський льотчик,  що випробував  у повітрі 107 одиниць техніки.

В тяжкі для кримських татар часи він не відрікся від свого народу. Неодноразово Амет-Хан звертався до радянських керівників з проханням про повернення кримських татар на батьківщину. За порушення табу на кримськотатарське питання його не пустили до Франції, куди він був запрошений на ювілей полку «Нормандія-Німан».

Амет-Хан Султан загинув 1 лютого 1971 року під час випробувального польоту.

У 1993 році в Алупці у будинку, де колись жив відомий льотчик, було  відкрито музей, експозиція якого присвячена життю цієї неординарної людини.

19 травня 2016 року вже в окупованому Криму співробітники музею на свій страх та ризик провели пам’ятний захід, метою якого було вшанувати пам’ять тих кримських татар, які загинули під час депортації та які не змогли повернутися на рідну землю. Вкотре розвінчувався міф про колаборацію цілого народу, висвітлювався кримськотатарський партизанський рух, ну і звісно було згадано про подвиг Амет-Хана.

Сьогодні, коли Україна переживає важки часи, ми потребуємо прикладу таких мужніх і хоробрих людей як Амет-Хан Султан.

Детальніше про життя і подвиги прославленого льотчика  ви можете дізнатись переглянувши презентацію на нашому сайті «Амет-Хан Султан – повітряний лев Вітчизни».

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ