Дорогі друзі! Щодня ми працюємо над тим, щоб користування бібліотекою було зручним і приємним для вас! Для того, щоб скоротити час очікування, а також дотримуватися соціальної дистанції — зареєструйтесь в бібліотеці он-лайн!.

«Світлана Алексієвич: творчий портрет кольорами емоцій»

Поділіться цією сторінкою:

Нещодавно в читальній залі МСМБ «Молода гвардія» пройшла зустріч шкільних бібліотекарів м. Києва, що була приурочена до офіційної церемонії нагородження Світлани Алексієвич, першої білоруської лауреатки Нобелівської премії з літератури. Співробітники Молодіжної бібліотеки спробували «намалювати» для колег творчий портрет письменниці, щоб проникнутися її літературою та життєвою філософією.

Зустріч бібліотекарів розпочалася з виступу директора Галини Конашко, у якому вона зазначила важливість вивчення творчості Світлани Алексієвич та закликала до професійної співпраці. Вона наголосила, що Молодіжна бібліотека - це осередок творчості та передового досвіду роботи з молоддю, себто, «територія ідей».

Мультимедійна презентація під назвою «Світлана Алексієвич. Перша Нобелівська лауреатка з Білорусі» стала основою для «творчого портрету» письменниці та задала тон подальшій розмові.

Впевненими мазками непідробних емоцій на «творчий портрет» були нанесені уривки з творів Світлани Алексієвич. Голоси її героїв враз ожили та зазвучали в повну силу. Картину завершив перегляд короткометражного фільму «Двері» за мотивами «Чорнобильської молитви», що не залишив нікого байдужим до долі постраждалих від  Чорнобильської катастрофи, а також ще раз підкреслив винятковий трагізм героїв авторки.

«Творчий портрет» Світлани Алексієвич, який написали бібліотекарі МСМБ, обрамив виступ Івана Гнатовича Єрмакова, кандидата історичних наук та палкого шанувальника творчості письменниці.

 Колеги прийшли до висновку, що піднімати тему літературної творчості Світлани Алексієвич у професійному середовищі бібліотекарів є життєво необхіднім, адже, наше суспільство стало на шлях демократизації та реінтеграції у Європу, а без звільнення від пострадянських комплексів, пройти його нам буде не під силу.

Пропонуємо переглянути мультимедійну презентацію «Світлана Алексієвич. Перша Нобелівська лауреатка з Білорусі», яку підготували співробітники Молодіжної бібліотеки спеціально для освітнього семінару.

Те, що важливо знати про Світлану Алексієвич:

Світлана Алексієвич народилася в українському місті Станіславі, сьогодні – Івано-Франківськ. Вона отримала Нобелівську премію «за багатоголосу творчість - пам’ятник стражданню і мужності наших часів». Дійсно, пенталогія «Червона людина. Голоси Утопії» написала в унікальному стилі художнього репортажу, який сама авторка називає «жанром людських голосів». Алексієвич неодноразово наголошувала, що на її творчий світогляд вплинула її бабуся-українка, спогади про війну якої дисонували із офіційним радянським поділом на «жертв» та «катів».

Але особистість письменниці Світлани Алексієвич цікавить нашого читача не лише через українське коріння авторки. Вона взяла на себе одне з найважчих завдань літератури – описати жахливі трагедії радянської людини, на якій було випробувано соціалістичний експеримент під ключовою назвою «Радянський Союз». Будучи частиною пострадянського простору, українське суспільство все ще знаходиться у полоні хибних цінностей, нав’язаних радянською ідеологією, а старше покоління й досі залишається отруєним спотвореними уявленнями про світ. Викривальні тексти Алексієвич є своєрідною панацеєю, що дає голос звичайній людині, яку радянська система змушувала мовчати. 
Нагадуємо, Молодіжна бібліотека відкрита для професійної співпраці та завжди може стати майданчиком для втілення ваших освітніх та творчих ідей!

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest
  • Instagram

НАШІ НАГОРОДИ

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці — Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки):
(044) 288-23-36

(044) 288-30-12
lib@msmb.org.ua

ВГОРУ