Останнє оновлення: 21.09.2017 р.

Великдень – свято усіх свят!

квітень, 2011 р.

Духовними островами у житті українців завжди були народні традиції та звичаї. Вони вироблялися протягом століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Кожен з нас є спадкоємцем великої скарбниці народної культури. А це неможливо без грунтовного знання традицій та звичаїв. Саме в цьому й має стати у нагоді наша віртуальна виставка.

 
 

 

Українські традиції /Упоряд.О.В.Ковалевський. - Х. : Фоліо, 2004. - 573 с. - (Перлини української культури)

Унікальна антологія, чудове джерело для всіх, хто хоче відчути, чим жив український народ від давних-давен до нашого часу. Зібрані матеріали формують цілісну картину духовної й культурної діяльності українців у різні часи та епохи.

 
 

 

Українські традиції і звичаї [Текст]: Дитяча енциклопедія: Для дітей середнього шкільного віку / Авт.-упоряд. В.М.Скляренко, А.С.Шуклінова, В.В.Сядро. - Х. : Фоліо, 2006. - 318 с. : іл. - (Дитяча енциклопедія)

Кожний з нас є спадкоємцем великої скарбниці народної культури, продовжувачем її традицій та звичаїв. А це неможливо безнаявності грунтовних знань. Саме в цьому й має стати у нагоді ця дитяча енциклопедія

 
 

 

Воропай, Олекса. Звичаї українського народу: Етногр. епос / Воропай, Олекса ; Післям. І.Андрусяка. - К. : Школа, 2006. - 384 с. : іл.

Звичаї – це прикмети, за якими розпізнається народ, неписані закони, якими люди керуються в найменьших щоденних справах. Книга охоплює календарний рік українця, пропонуючи в комплексі народні обряди, прикмети та вірування

 
 

 

Обычаи, поверья, кухня и напитки Малороссии [Текст] : Научно-популярное издание / Авт.-упоряд. М.А.Маркевич; Передм. Л.Ф.Артюха. - Репр. изд. 1860 г . - К. : Час, 1992. - 192 с. : іл.

Минуло вже понад 130 років від того часу, як вийшла в світ ця книга. Одним із перших, М.А.Маркевич звертається до народної медицини, описує прості та оригінальні страви української народної кухні, відкриває світ народної культури

 

Після семи тижнів Великого посту велике свято Великдень збирає за столом сім’ю. Святковий стіл: м’ясні страви, салати та солодощі… Але головне - паски, крашанки та писанки. Як зробити красиво та урочисто, по-сучасному, не порушуючи давніх традицій, допоможе наша підбірка матеріалів. Тож готуємо і прикрашаємо разом з кращими фахівцями декоративного мистецтва!

Гарні господині в Чистий четвер починають пекти паски (інколи в п'ятницю або в субботу, де як заведено). До ритуалу випікання паски готуються заздалегідь. Пропонуємо деякий перелік ритуальних блюд та рецептів для їх приготування.

 

 
 

 

Русский гастрономический календарь. Ч.1 : Январь-июнь / Сост. Н.Д.Затеева. - М. : Евразийский регион-Нива России, 1998. - 208 с. - (Б-ка домоводства для всех).

Один з рецептів: «Паска. Рецепт монастирської кухні: 1 кг пшеничного борошна, 1,5 склянки теплої води, 2-3 стол. ложки молока, 50 гр. дріжджів, 2 яйця, 125 гр. вершкового масла, 100 гр. цукрового піску, 100 гр. промитих родзинок, жменю дрібно порізаних кубиками цукатів, товчений кардамон та кориця»

 
 

 

Празднуем пасху всей семьей. - М. : Мир книги, 2006. - 64 с. : ил.

Один з рецептів: «Паска розова: 800гр. жирного сиру (м'якого), 3 яйця, 150 гр. вершкового масла, 3 ст. ложки сметании, ¾ склянки густого сиропу з вишневого варення (або желе із червоної смородини), цукровий пісок, ваніль»

 
 

 

Вербенець, Ольга. Великодній кошик [Текст] : Обряди і страви Великодніх свят / Вербенець, Ольга, Манько, Віра ; Худож. оформл. О.Шингур. - Пьвів : Свічадо, 2011. - 248 с. : іл. - Словничок: с.240; Покажчик страв: с.243.

Один з рецептів: «Тюлєва паска: 2 склянки жовтків (20 жовтків), 1 склянка цукру, ½ склянки розтопленого масла, 1 склянкаітеплого молока, 3 склянки борошна, 3 ст. ложки дріжджів (60 гр.)» В книзі також є декілька більш сучасних рецептів, пристосованих до наших реалій та безліч рецептів інших страв (святкове снідання, Великодні смаколики, солодкий Великдень)

 
 

 

Праздничная трапеза [Текст]: в Светлое Воскресение принято подавать 48 блюд - по числу дней истекшего поста. Ведь, чтобы хорошо и вкусно разговеться, стол должен ломиться от яств: домашних разносолов, закусок, колбас, буженины и, конечно, сдобы / Инф. "Натали" // Натали. - 2009. - №4. - С. 130-137.

Один з рецептів: «Паска за 2 години: 5 яєць, 0,5 л . молока, 10гр. сухих дріжджів, 200 гр. вершкового масла, 1,5 кг борошна, 2 ст. ложки горілки або коньяка, 50 гр. рослинної олії, 250 гр. цукру, 1 пучка солі (1/3 ч.л.)»

 
 

 

Печем кулич [Текст]: легкие пасхальные рецепты / Инф. "Домашний очаг" // Домашний очаг. - 2008. - №4. - С. 154-156.

Один з рецептів: «Куліч до Великодня: 5 склянок борошна (просіяного), 1,5 склянки вершків (22%), 1 склянка цукру, 8 яєць (жовтки), 250 гр. вершкового масла, 1 склянка суміші горіхів та родзинок, цукатів, 100 гр. дріжджів (сухих – 10гр.), 1/3 ч. ложки солі»

 
 

 

Пасхальное застолье [Текст]: хозяева пасхального стола - куличи и разноцветные крашенки. Но сложно представить праздник без запеченного мяса, рыбки или сладостей. Пусть в этот день стол ломится от сытных блюд, а сердца переполняются радостью. Христос воскрес! / Инф. "Единственная" // Единственная. - 2007. - №4. - С. 162-166.

Один з рецептів: «Моркв яна паска на 8 порцій: 1 кг борошна, 200 гр. цукру, 100 гр. вершкового масла, 6 яєць, 500 мл молока, 300 гр. моркви, 25 гр. дріжджів, 1/3 ч. ложки солі. Для глазурі: 200 гр. цукрової пудри, 2 яєчних білків, 1 ст. ложка лимонного соку»

 
 

 

Готовимся к Пасхе [Текст]: через неделю наступит самый светлый праздник - Пасха, воскресение Христово. Продумай заранее все до мелочей, чтобы встретить этот торжественный день красиво и радостно! / Инф. "Полина" // Полина. - 2007. - №13. - С. 16-19.

Один з рецептів: «Паска княжа: 3 склянки борошна, 3 ст. ложки вершкового масла, 3 ст. ложки топленого масла, 6 жовтків, 6 ст. ложок сметани, 1,5 склянки цукру, цедра 1 лимона. 70 гр. свіжих дріжджів, родзинки»

 

В субботу дехто допікає паски, а в основному фарбують крашанки. Причому нашим пращурам для цього не потрібна була ніяка хімія. Природними помічниками було лушпиння цибулі, кора дерева, коріння, квіти. Найчастіше крашанки фарбували в червоний колір, оскільки це схоже на кров Христа. Крашанки могли бути з малюнком. Окрім крашанок виготовляли й писанки. Сучасність вносить свої корективи. Часу обмаль. В продажу є готові півфабрикати з целюлози. Але знайдіть трошечки часу та продемонструйте уміння – і власнаоруч виготовлена крашанка появиться на вашому святковому столі!

 

 
 

 

 
 

 

Ехлаков В. Пасхальные яйца из бисера [Текст] / В. Ехлаков // Наука и жизнь. - 2007. - №4. - С. 100-101.

Плетіння з бісеру приваблює не тільки жінок, але і чоловіків. Майстер Владислав Єхлаков (http://biser.info/fullereny_ot_viad-a) розробив схеми плетіння пасхальних яєць без основи-каркасу.

«Виготовлення яйця чимось схоже на плетіння фулерена. Для маленького зеленого яйця з вкраплюванням жовтого і червого кольорів знадобляться круглий бісер одного розміру, леска діаметром 0,25 мм і довжиною біля 2 метрів , бісерна голка…»

 
 

 

Готовимся к Пасхе [Текст]: через неделю наступит самый светлый праздник - Пасха, воскресение Христово. Продумай заранее все до мелочей, чтобы встретить этот торжественный день красиво и радостно! / Инф. "Полина" // Полина. - 2007. - №13. - С. 16-19.

Способів декорування яєць дуже багато – від варіння яєць в цибулинному лушпинні до сучасних термоплівок. Але можна придумати щось своє, оригінальне: «Пасхальна композиція на столі: З кольорового паперу сформуйте велике гніздо, прикрасьте його яскравими стрічками з паперу. Покладіть до гнізда крашанки та саморобні курчата з яєць…»

 
 

 

Идеи к Пасхе [Текст]: Пасхальные букеты символизируют пробуждение природы, поэтому ваши цветочные композиции должны быть яркими, весенними и поднимающими настроение / Инф. "Мой уютный дом" // Мой уютный дом. - 2010. - №4. - С. 26-32.

Декоративні ефектні ідеї, що піднімають настрій: цікаві саморобки, святковий стіл, незвичайні прикраси. 22 сторінки для творчого натхнення

 
 

 

Пасхальные мотивы [Текст]: украшать дом всей семьей к Пасхе - самому долгожданному весеннему празднику - настоящее удовольствие. А ещё - отличный повод порявить талант дизайнера / Инф. "Натали" // Натали. - 2009. - №4. - С. 138-143.

Довгоочікуване пробудження природи - це і тепле сонечко, і квітуюча зелень, і, звісно, світле свято Пасхи. Прийшов час весняного оновлення оселі

 

Всі запропоновані видання є частиною фондів нашої бібліотеки і ви можете їх отримати, відвідавши нас за адресаю: вул. Л.Толстого, 49, тел .: 288-30-12 .

СПІЛКУЙТЕСЯ З НАМИ:

  • blog
  • facebook
  • tweetter
  • youtube
  • youtube
  • youtube
  • pinterest

НАШІ НАГОРОДИ

Допоможіть молодіжній бібліотеці

Дізнатися наші реквізити для добровільних пожертв бібліотеці - Конт.тел. (бухгалтерія бібліотеки): (044) 288-23-36

ВГОРУ